Pořád vaříte ty stejná jídla dokola? Chybí Vám nějaká inspirace? Chcete něco snadného, rychle hotového, a tak projíždíte recepty na internetu, ale nic nového Vám nepadlo do oka?
Přijde Vám tato situace podobná?
Pak jste na tom možná stejně jako já!
Mám určité stálé recepty, které vařím pořád dokola. A tak jsem si řekla, že by to chtělo konečně něco nového. Naštěstí máme doma pár kuchařek, tak jsem si jeden páteční večer listovala jednou z nich.
A našla jsem! Toto jídlo je zdravé, rychle hotové a navíc velmi chutné!
Řeč je o Ratatouille rizotu. Inspiraci jsem našla v kuchařce Zdenka Pohlreicha s názvem Super jednoduše, kde najdete recepty na chutná jednoduchá jídla.
Tak se do toho pojďme pustit. Na 4 porce budete potřebovat následující ingredience:
- 2 ks papriky (červená a žlutá)
- 1 ks cukety
- 1 ks lilku
- 1 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 konzervu loupaných rajčat
- Bazalku (buď sušenou nebo čerstvou)
- 200 g rýže
- 1 lžíce másla
- 100 g parmazánu
- sůl, pepř
- 6 lžíc olivového oleje
- 2 lžičky cukru
Máte všechny tyto ingredience doma? Paráda! Tak si pojďme říct, jak postupovat:
- Jako první si nakrájíme papriky na kousky přibližně 3×3 cm. Cuketu a lilek si nakrájíme na podobně velké kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na tenké plátky.
- Na lžíci olivového oleje opečeme papriky za občasného míchání 5 minut. Poté je odsypeme do mísy a na další lžíci oleje opečeme cuketu s lilkem zase přibližně 5 minut. Poté je přesypeme k paprikám.
- Na prázdnou pánev vlijeme 2 lžíce olivového oleje a smažíme cibulku dosklovita. Přidáme plátky česneku a zalijeme loupanými rajčaty. Přidáme 2 lžičky cukru a vaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme odstavenou orestovanou zeleninu a dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
- V hrnci si připravíme rýži. (Přijde mi, že na tu má každý jiný způsob přípravy. Náš způsob, který děláme doma, je podobný tomu, jaký je uveden i v této kuchařce). Tak tedy v hrnci, který je vhodný do trouby rozpálíme 2 lžíce oleje, vsypeme promytou rýži a zlehka ji orestujeme. Poté ji zalijeme vodou, aby byla ponořená asi 1 cm pod hladinou, osolíme ji a přivedeme k varu. Přidáme lžíci másla, přiklopíme a vložíme na 15 minut do trouby předehřáté na 150 stupňů.
- Nakonec vmícháme hotovou rýži do zeleninové směsi a posypeme parmazánem.
A je hotovo!
Jednoduché viďte? Tak jak Vám chutná? Nám teda moc a zařazujeme tento recept do našich stálých receptů.
🫶🏽🫶🏽🫶🏽 parmazán nahoru je top! Hodně štěstí s novým blogem 😻
Děkuji 🙂